انواع جوش پوستی یا آکنه

جوش‌های پوستی یا همان بیماری آکنه ممکن است در سنین مختلف افراد را درگیر کند. غیراز ظاهر نامطلوب، عدم درمان آن می‌تواند آسیب‌های پوستی بلند مدت به جای بگذارد.

در این مقاله جامع، شما را با انواع جوش پوستی و روش‌های علمی و خانگی درمان آکنه آشنا می‌کنیم.

آکنه چیست؟

جوش یا آکنه یک بیماری پوستی است که در اثر تجمع چربی و سلول‌های مرده در فولیکول‌های مو، ایجاد می‌شود.  آکنه معمولا در بین نوجوانها شایع است ، هرچند در هر سنی نیز می‌تواند ایجاد شود.

درمان‌های موثری در وجود دارد، اما ممکن است آکنه به این درمان‌ها مقاوم باشد.  جوش‌ها و برآمدگی‌ها به کندی و آرامی بهبود می‌یابند. حتی ممکن است هنگامی که شروع به از بین رفتن می‌کنند ، تعداد دیگری مجددا ظاهر شوند. بسته به شدت آن، آکنه می‌تواند باعث ناراحتی روحی شده و بر‌ روی پوست اسکار ایجاد کند.  هرچه درمان را زودتر شروع کنید، احتمال بروز چنین مشکلاتی کمتر خواهد شد.

اینک به معرفی ۱۳ نوع مختلف آکنه پوستی و علائم آنها می پردازیم:

·         آکنه ولگاریس

آکنه ولگاریس نام اختصاصی پزشکی جوش پوستی معمولی است. این نوع با وجود جوش‌های سرسیاه ، جوش‌های  سر سفید و انواع دیگر جوش‌ها روی پوست مشخص می‌شود. رایج ترین نواحی تشکیل دهنده این نوع  جوش ، صورت ، قفسه سینه ، شانه ها و پشت هستند. این نوع جوش نیز خود انواع مختلفی دارد که جوش کیستی، شدیدترین نوع آن است.

اگرچه ممکن است آکنه های خفیف با درمان های بدون نسخه بهبود یابند، اما موارد شدیدتر باید توسط متخصص پوست درمان شوند.

·         کومدون

یکی دیگر از انواع جوش کومدون یا کومدو است. کومدو‌، ضایعه  پایه ای ایجاد کننده  آکنه بوده، که با بسته شدن فولیکول مو در اثر تجمع چربی و سلول های مرده ، ایجاد می‌گردد.  کومدون (جمع کومدو) می‌تواند به برآمدگی‌هایی به نام جوش‌های سرسفید و سرسیاه تبدیل شود.

محصولاتی که می‌توانند باعث ایجاد کومدون شوند “کومدوژنیک” نام دارند. لوازم آرایشی با برچسب”غیر کومدوژنیک” کم تر باعث بسته شدن منافذ و در نتیجه تشکیل آکنه می‌شود.

·         جوش‌های سرسیاه

جوش‌های سرسیاه، کومدون‌هایی هستند که در سطح پوست باز می‌شوند.  این ضایعات پر از چربی اضافی و سلول های مرده پوست هستند.

جالب است بدانید آلودگی نیست که باعث رنگ سیاه کومدون می‌شود. بلکه رنگ سیاه آن به علت بازتاب نامنظم نور ناشی از فولیکولهای موی مسدود شده است.  جوش‌های سرسیاه اغلب با داروهای بدون نسخه قابل درمان هستند. دانه های سیاه روی بینی همان جوش‌های سر سیاه هستند.

·         جوش‌های سر سفید

به کومدون‌هایی که در سطح پوست بسته می مانند ، جوش‌های سر سفید گفته می‌شود.  این اتفاق وقتی می‌افتد که چربی و سلول‌های پوستی مانع از باز شدن فولیکول مو شوند.

بسیاری از همان داروهای بدون نسخه که در درمان جوش‌های سرسیاه کاربرد دارند در درمان جوش‌های سر سفید نیز موثر هستند.

·         پاپول ها : کومدون‌های ملتهب

پاپول ها کومدون‌هایی هستند که ملتهب می‌شوند و برآمدگی های کوچک قرمز یا صورتی رنگ بر روی پوست ایجاد می‌کنند.  این ضایعات ممکن است به لمس حساس باشند.

کندن یا فشار دادن پاپول می‌تواند التهاب را بدتر کرده و ممکن است منجر به ایجاد  اسکار شود.  تعداد زیادی پاپول می‌توانند آکنه متوسط ​​تا شدید را ایجاد کنند.

·         پوسچول ها: جوش چرکی

پوسچول ها نوع دیگری از برآمدگی های ملتهب هستند. این ضایعات شامل مرکز برجسته سفیدرنگ به همراه حلقه ای قرمز رنگ به دور آن است. برجستگی معمولاً حاوی چرک سفید یا زرد است.

از کندن یا فشار دادن پوسچول ها خودداری کنید.  کندن این ضایعات می‌تواند باعث ایجاد اسکار یا لکه های تیره روی پوست شود.

·         ندول ها : جوش‌های عمقی

ندول ها برجستگی های بزرگ و ملتهبی بوده که در لمس سفت  هستند.  آنها در اعماق پوست گسترش یافته و اغلب دردناک هستند.

ندول ها باید توسط متخصص پوست درمان شوند.

·         کیست

کیست ها ضایعات بزرگ و پر از چرک شبیه به جوش ها هستند.  مانند ندول ها ، کیست ها می‌توانند دردناک باشند و باید توسط متخصص پوست درمان شوند.

افرادی که ندول و کیست دارند معمولاً به شکل جدی تری از آکنه مبتلا هستند و به مراقبت مداوم تحت نظر متخصص  پوست و مو نیاز دارند.

احتمال به جا ماندن اسکار آکنه در این بیماران بیشتر است.

·         آکنه متوسط

چنانچه شما ۲۰ تا ۱۰۰ عدد جوش سر سفید یا جوش سر سیاه ، ۱۵ تا ۵۰ عدد برجستگی ملتهب یا در کل ۳۰ تا ۱۲۵ ضایعه داشته باشید ، آکنه شما متوسط ​​محسوب می‌شود.

متخصصین پوست معمولاً برای درمان آکنه های متوسط ​​تا شدید تجویز دارو با نسخه را توصیه می‌کنند.  ممکن است چندین هفته طول بکشد تا متوجه بهبود شوید و حتی ممکن است آکنه شما قبل از بهبود بدتر شود.

·         آکنه شدید ندولوسیستیک

افراد مبتلا به آکنه ندولسیستیک شدید ، کیست و ندول ملتهب متعدد دارند.  ممکن است آکنه به شکل قرمز یا بنفش عمیق به نظر برسد.  اغلب اسکار برجای می گذارند.  درمان هرچه زودتر می‌تواند امکان تشکیل اسکار را به حداقل برساند.

در بعضی موارد ، ممکن است با تزریق کورتیکواستروئیدها به طور مستقیم به ندول ها و کیست ها ،اندازه ، درد و التهاب را کاهش  یابد.

·         آکنه کنگلوباتا

آکنه کنگلوباتا یکی از شدیدترین اشکال آکنه است. این آکنه شامل بسیاری از ندول های ملتهب است که در زیر پوست به سایر ندول ها متصل می‌شوند.  این ضایعات می‌توانند بر روی گردن ، قفسه سینه ، بازوها و باسن ایجاد شوند.  اغلب اسکار بر جای میگذارند.

این نوع آکنه در مردان شایع تر بوده و بعضی اوقات به دنبال مصرف استروئیدها یا تستوسترون ایجاد می‌شوند.  درمان به موقع توسط متخصص پوست ضروری است.

·         آکنه مکانیکا یا جوش ورزشی

آکنه مکانیکا در اثر گرما ، اصطکاک و افزایش فشار وارده بر روی پوست و غالباً  در نتیجه ی پوشیدن لباس های ورزشی مانند گرمکن یا کلاه بیسبال ایجاد می‌شود . گاهی اوقات “آکنه ناشی از ورزش” نامیده می‌شود ، زیرا اغلب در ورزشکاران رخ می دهد.

اقدامات پیشگیرانه شامل پوشیدن عرقگیر زیر لباس های ورزشی و دوش گرفتن بلافاصله پس از فعالیت ورزشی است.

عامل آکنه چیست؟

چرا جوش می زنم؟ چهار عامل اصلی باعث آکنه می‌شوند:

  • تولید بیش از حد چربی
  • فولیکول های مو که توسط چربی و سلولهای مرده پوست بسته می‌شوند
  • باکتری ها
  • فعالیت بیش از حد یک نوع هورمون (آندروژن)

آکنه به طور معمول بر روی صورت ، پیشانی ، قفسه سینه ، قسمت فوقانی پشت و شانه ها ظاهر می‌شود زیرا این مناطق پوست بیشترین غدد چربی (سباسه) را دارند.  فولیکول های مو به غدد چربی وصل می‌شوند.

ممکن است دیواره فولیکول برآمده شده و  جوش سر سفید ایجاد کند . یا ممکن است به  روی سطح پوست باز شده، تیره رنگ گردد و باعث ایجاد جوش سرسیاه شود.  شاید به نظر برسد که ماده ی آلوده و کثیفی در این جوش‌های سرسیاه باشد  اما در حقیقت  منافذ باز صورت با باکتری و چربی پر می‌شوند که هنگامی که در معرض هوا قرار می گیرند، قهوه ای به نظر می رسند.

جوش ها لکه های قرمز رنگ با مرکزی سفید هستند که وقتی فولیکولهای مسدود شده دچار التهاب یا عفونت توسط باکتری ها می‌شوند ، رشد می‌کنند.  انسدادها و التهاباتی که در اعماق فولیکول های مو ایجاد می‌شوند ، توده های شبیه به کیست را در زیر سطح پوست شما ایجاد می‌کنند.  آکنه معمولا منافذ دیگر پوست شما ، که دهانه غدد عرق هستند ،  را درگیر نمی کند.

علت تشدید جوش صورت چیست؟

عواملی که می‌توانند آکنه را بدتر کنند مواردی هستند که تعداد و گستردگی جوش ها را در منطقه افزایش می دهند.

این عوامل می‌توانند آکنه را تحریک یا تشدید کنند:

  • هورمون ها
  • دارو های عامل جوش صورت و بدن
  • رژیم غذایی نا مناسب
  • استرس
  • غذای چرب

خوردن مواد غذایی چرب تاثیری کمی در ایجاد آکنه دارد. گرچه کار کردن در یک محیط چرب مانند آشپزخانه باعث می‌شود که چربی به پوست بچسبد و فولیکول های مو را مسدود کند و این امر باعث تحریک بیش تر پوست و در نتیجه ایجاد آکنه می گردد.

  • عدم رعایت بهداشت فردی

آکنه به دلیل کثیف بودن پوست هم ایجاد می‌شود.  اما، شستن بیش از حد پوست یا تمیز کردن آن با صابون یا مواد شیمیایی ، پوست را تحریک کرده و می‌تواند آکنه را بدتر کند.

  • لوازم آرایشی نامناسب

لوازم آرایشی لزوما آکنه را وخیم تر نمی‌کنند ، به خصوص اگر از لوازم آرایشی بدون چربی که منافذ پوست را مسدود نمی‌کنند (غیر کمدوژنیک) استفاده کرده و مرتب آرایشتان را پاک می کنید.  لوازم آرایشی بدون چربی با داروهای آکنه تداخل ندارند.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

*****

بیوتی تراپیست : راضیه خدایی

ادمین و طراح سایت : پگاه فلک

*****

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
agram
hiiii